Barłowska J |
Znaczenie lokalnych ras zwierząt w produkcji żywności tradycyjnej oraz przekazie tradycji i kultury regionu (Pełny tekst) |
4-8 |
9 |
Bernacka H., Banicki M. |
Małe przeżuwacze w Leśnym Parku Kultury i Wypoczynku „Myślęcinek", Ogrodzie Fauny Polskiej w Bydgoszczy |
15-17 |
6 |
Białobok U., Białobok J. |
Hodowla zwierząt w SK Michałów Sp. z o.o. |
28-29 |
8 |
Blicharski P. |
Hodowla bydła w OHZ Kamieniec Ząbkowicki Sp. z o.o. |
24-26 |
8 |
Blicharski T. |
Omówienie wyników oceny użytkowości świń w stadach zarodowych |
6-9 |
12 |
Bodkowski R., Patkowska-Sokoła B., Nowakowski P., Jamroz D., Janczak M. |
Produkty pochodzące od przeżuwaczy – najważniejsze źródło L-karnityny w diecie człowieka (Pełny tekst) |
22-25 |
10 |
Bogdzińska M. |
Zastosowanie najnowszych osiągnięć genetyki w doskonaleniu cech użytkowych zwierząt |
2-4 |
6 |
Bohaczyk M., Mroczkowski S., Masłowski M. |
Charakterystyka ogierów zimnokrwistych ze Stada Ogierów Kętrzyn |
28-30 |
3 |
Borkowska D. |
Prace popularnonaukowe istotnym elementem transmisji wyników badań do praktyki hodowlanej |
16-17 |
3 |
Borkowska D., Januś E. |
Wydajność i kondycja pierwiastek rasy holsztyńsko-fryzyjskiej krajowych oraz importowanych |
8-10 |
1 |
Boruta O., Jasek S., Filistowicz A. |
Skład siary i mleka loch ras matecznych i wyniki odchowu ich prosiąt |
25-28 |
10 |
Budzyńska M. |
Naukowe i edukacyjne aspekty etologii stosowanej |
22-24 |
12 |
Ciechańska J., Bury P. |
Geny plejotropowe związane z umaszczeniem i skutki ich występowania u psów |
16-17 |
7 |
Cieśla M., Śliwiński J. |
Od rybołówstwa do salonu piękności, czyli o roli ryb jako zwierząt towarzyszących człowiekowi |
18-21 |
11 |
Cilulko J. |
Rozród jeleniowatych. Cz. 1. Wybrane aspekty biologii rozrodu |
26-31 |
5 |
Cilulko J. |
Rozród jeleniowatych. Cz. 2. Zarządzanie procesami rozrodu na fermie |
23-27 |
6 |
Czyż K., Dobrzański Z., Patkowska-Sokoła B., Zabłocka M. |
Rozwój i zastosowania nanotechnologii |
32-35 |
10 |
Damaziak K., Michalczuk M., A. Żbikowski |
Przyczyny brakowań i upadków ciężkich indyków Big-6 utrzymywanych w warunkach chowu półintensywnego |
11-14 |
12 |
Danielewicz A., Bożek Ł |
Hiszpańska Dworska Szkoła Jazdy w Wiedniu |
15-17 |
12 |
Drewka M., Skoczkowski J., Kubacki S., Monkiewicz M., Święcicka N., Zawiślak J., Gulda D. |
Klacz Emerycha – wybitna przedstawicielka rasy małopolskiej |
25-28 |
7 |
Drewka M., Monkiewicz M., Kubacki S., Zawiślak J., Gulda D., Święcicka N. |
Historia rozwoju podkuwnictwa |
28-30 |
7 |
Drobik W., Martyniuk E., Szwaczkowski T. |
Problemy kształcenia w zakresie genetyki i hodowli zwierząt na świecie (Pełny tekst) |
1-6 |
7 |
Dycha S. |
Hodowla zwierząt w OHZ Lubiana Sp. z o.o. |
26 |
8 |
Fariaszewska A. |
Charakterystyka dermatofitów na przykładzie zoofilnego gatunku Trichophyton mentagrophytes |
31-33 |
2 |
Filistowicz A., Gorajewska E., Przysiecki P., Jasek S. |
Temperament lisów polarnych określany za pomocą empatycznego i pokarmowego testu behawioralnego |
30-32 |
10 |
Flis M. |
Zróżnicowanie zapotrzebowania pokarmowego zajęcy w hodowli wolierowej |
29-31 |
1 |
Frieske A., Bernacki Z. |
Ochrona ptaków krajobrazu rolniczego |
1-3 |
2 |
Furowicz A. J., Ferlas M., Nawrotek P. |
Immunologia ciąży i noworodka – zagadnienia wybrane |
18-21 |
2 |
Gandecka E. |
Uznawanie pochodzenia ze strony buhaja |
12-13 |
1 |
Gandecka E. |
Jak dobrze zmierzyć mleko i mniej zapłacić |
17-18 |
3 |
Głogowski R. |
Zachowania refekcyjne nutrii oraz ich wpływ na niektóre cechy jakościowe mięsa |
27-28 |
1 |
Goleman M. |
Owczarek niemiecki jakiego nie znamy |
18-20 |
7 |
Graczyk M., Ćwiertnia P., Szwaczkowski T. |
Hipopotam karłowaty – teraźniejszość i przyszłość gatunku |
32-33 |
1 |
Grodzki H. |
Stan hodowli czysto rasowego bydła mięsnego w kraju |
16-17 |
4 |
Grondkowska A., Kuźnicka E. |
Możliwości wykorzystania psów pasterskich w agroturystyce |
28-32 |
6 |
Gruszecki T. M., Strupieniuk Z., Patkowski K., Słomiany J. |
Wykorzystanie owiec do czynnej ochrony przyrody w Roztoczańskim Parku Narodowym |
14-15 |
12 |
Guliński P. |
Cechy funkcjonalne i ich rola we współczesnej hodowli bydła. Cz. II. Komórki somatyczne mleka, płodność, kondycja, pokrój krów |
13-16 |
2 |
Gugołek A., Wróbel A., Konstantynowicz M. |
Wstępne badania nad zastosowaniem betainy w żywieniu norek hodowlanych (Pełny tekst) |
25-27 |
2 |
Haska A., Gruszczyńska J., Siewruk K. |
Dysplazja stawów biodrowych u psa domowego (Canis familiaris). Cz. 1. Wybrane metody diagnostyczne |
27-32 |
11 |
Hądzlik L. |
Ocena łączy hodowców bydła z mleczarniami |
5-6 |
12 |
Jarczak J., Ślaska B. |
Łańcuchowa reakcja polimerazy (PCR) |
4-8 |
3 |
Jaroszewska J. |
Rozcieńczalniki do przechowywania nasienia knura |
21-24 |
2 |
Jasiorowski T., Oprządek A. |
Hodowla bydła mlecznego w spółkach ANR |
3-9 |
8 |
Jasiorowski T. |
Hodowla trzody chlewnej w spółkach ANR |
9-11 |
8 |
Jezierski T. |
Psy w służbie policji, wojska i ratownictwa |
4-8 |
11 |
Klebaniuk R., Rocki G. |
Wskaźniki hematologiczne i biochemiczne krwi przydatne do analizy żywienia i odżywienia krów mlecznych |
4-7 |
1 |
Klebaniuk R., Bąkowski M., Rocki G., Żakowska N. |
Wartość pokarmowa dawek z udziałem nasion lnu dla bydła mięsnego |
24-26 |
9 |
Kowalska D. |
Królik nowozelandzki biały – problemy w hodowli |
26-27 |
3 |
Kowalska D., Gugołek A. |
Oryginalne rasy królików |
31-33 |
4 |
Kowalska D., Bielański P. |
Wykorzystanie makuchu rzepakowego w żywieniu królików |
17–20 |
5 |
Kowalska D., Łapiński S., Chełmińska A. |
Królik, nutria, szynszyla – użytkowanie mięsne |
31-33 |
7 |
Knecht D., Środoń S. |
Opłacalność produkcji trzody chlewnej w 2010 roku (Pełny tekst) |
1-5 |
4 |
Knecht D., Środoń S. |
Rynek trzody chlewnej w latach 2001-2010 |
8-11 |
7 |
Kubasik D., Oprządek A. |
Hodowla zwierząt w OHZ „Garzyn" Sp. z o.o. |
19-21 |
8 |
Kubasiewicz L., Nowak P., Jedlak A. |
Przyczyny zaburzeń płodności krów z uwzględnieniem schorzeń jajników |
14-15 |
1 |
Kuczaj M. |
Przeszłość, teraźniejszość i przyszłość hodowli bydła na Dolnym Śląsku |
18–19 |
10 |
Kułaj D., Konatowicz M., Ormian M., Pokorska J. |
Genetyczny polimorfizm białek i enzymów krwi u mięsnych ras bydła |
9-13 |
4 |
Kruszewicz A. G. |
Rola ogrodów zoologicznych w ratowaniu ginących gatunków i poprawianiu dobrostanu zwierząt nieudomowionych |
8-9 |
11 |
Litwińczuk A. |
Ocena jakości mleka |
3-5 |
2 |
Łojek J., Strumińska A., Łojek A. |
Hipoterapia – człowiek i koń w relacji terapeutycznej |
13-17 |
11 |
Łukasiewicz M. |
Atrakcyjny świat drobiu ozdobnego |
21-23 |
11 |
Makulska J. |
Ocena technologii utrzymania bydła i pozyskania mleka w aspekcie dobrostanu i jakości surowca |
12-15 |
3 |
Mandecki A. |
Hodowla zwierząt w SK „Nowe Jankowice" Sp. z o.o. |
30-32 |
8 |
Matwijczuk A., Wójcik M. |
Właściwości odżywcze tłuszczu mleka |
6-9 |
5 |
Mietlicka-Wrzecionowska M., Bielański P. |
Królik szary carmagnola – włoska rasa rodzima |
33 |
6 |
Migdał W. |
Bydło, pasterze i siano – cud wigilijnej nocy (Pełny tekst) |
1 |
12 |
Milewski S., Zaleska B., Ząbek K. |
Prozdrowotne cechy mięsa jagniąt skuddów i kamienieckich |
23-25 |
4 |
Młynarczyk G. |
Stan hodowli zwierząt w spółkach ANR oraz główne kierunki działań w najbliższych latach (Pełny tekst) |
1-3 |
8 |
Molik E., Misztal T., Romanowicz K., Murawski M. |
Zmiany stężenia melatoniny i LH u polskich owiec górskich, owiec olkuskich i ich mieszańców |
27-28 |
4 |
Molik E., Pieronkiewicz D. |
Biologiczne uwarunkowania instynktu macierzyńskiego u owiec |
21-22 |
7 |
Monkiewicz M., Drewka M., Gulda D., Święcicka N., Zawiślak J. |
Lonżowanie – niedoceniony aspekt pracy z końmi |
8-9 |
6 |
Mroczkowski S. |
Ginące owce (Pełny tekst) |
1-3 |
1 |
Mroczkowski S., Sitkowska B., Kowaliszyn B., Wiśniewska E., Piwczyński D., Bogdzińska M. |
Doskonalenie zwierząt i ich dobrostan |
4-6 |
6 |
Nałęcz-Tarwacka T., Zdanowska-Sąsiadek Ż. |
Wpływ żywienia na zawartość skoniugowanego kwasu linolowego (CLA) w mleku przeżuwaczy |
19-22 |
3 |
Nawrocki L. |
Rys historyczny chowu i technik utrzymania bydła |
32-33 |
3 |
Nogalski Z., Wroński M. |
Doskonalenie technologii opasu bydła |
17-20 |
4 |
Oprządek A. |
Hodowla owiec w spółkach ANR |
11-13 |
8 |
Oprządek J. |
Ocena jakości mięsa wołowego |
13-16 |
4 |
Panek M. |
Znaczenie zwierzyny polnej dla myśliwych – od eksploatacji do ochrony |
9-13 |
11 |
Pawlina E. |
Rasa gołębi wrocławski mięsny wyhodowana w Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu |
28-30 |
10 |
Peter E., Bech J. |
Polska ostoją żubra – największego ssaka Europy. Cz. 3. Niech trwa i zachwyca |
19-22 |
12 |
Pikulik F. |
Hodowla zwierząt w SK w Dobrzyniewie Sp. z o.o. |
32-33 |
8 |
Piróg J., Grega T. |
Etogram – ważne narzędzie w badaniach nad zachowaniem zwierząt |
27-31 |
2 |
Podkówka Z., Podkówka W. |
Emisja gazów cieplarnianych przez krowy (Pełny tekst) |
1-4 |
3 |
Podkówka Z., Podkówka W. |
Krowa „biologiczna" produkuje mleko, a „betonowa" biogaz |
31-33 |
9 |
Pogorzelska J. |
Problemy adaptacji i produkcyjności bydła importowanego do Polski |
9-12 |
3 |
Pośniak J. |
Zasady Wzajemnej Zgodności |
21-23 |
6 |
Prusak B., Grzybowski G. |
Niektóre wyzwania współczesnych programów ochrony zasobów genetycznych bydła |
22-24 |
9 |
Przegalińska-Gorączkowska M. |
Metoda tuczu i żywienia owiec jako czynniki wartości rzeźnej i jakości mięsa |
24-25 |
3 |
Przegalińska-Gorączkowska M. |
Standard wagowy jagniąt jako czynnik wartości rzeźnej i jakości mięsa |
25-26 |
4 |
Przybylska K., Mazurkiewicz J. |
Programy hodowlane w ogrodach zoologicznych – wybrane aspekty na przykładzie kilku gatunków ptaków |
13-14 |
7 |
Radzik-Rant A., Rant W. |
Wpływ diety na udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w tkance mięśniowej jagniąt |
23-26 |
1 |
Radzio D. |
Ocena z certyfikatem |
17 |
2 |
Radzio D. |
Wyniki oceny krów w 2010 roku |
5-9 |
4 |
Radzio D. |
Nowoczesność w oborze |
9-10 |
5 |
Radzio D. |
Nowe technologie w ocenie wartości użytkowej |
32-33 |
11 |
Rutkowski A., Jankowski J. |
Białkowe bezpieczeństwo kraju, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia zwierząt monogastrycznych w gospodarstwach agroturystycznych i tradycyjnych |
9-11 |
9 |
Salamon S., Grześ M., Świtoński M. |
Czy polimorfizm genu FTO (fat mass and obesity associated) jest markerem otłuszczenia świni? (Pełny tekst) |
1-2 |
5 |
Sawa A. |
Cechy funkcjonalne i ich rola we współczesnej hodowli bydła. Cz. I. Długowieczność krów, laktacje przedłużone, poziom mocznika w mleku krów |
8-13 |
2 |
Sawicka-Zugaj W. |
Znaczenie markerów mikrosatelitarnych w ocenie zmienności genetycznej rodzimych ras bydła na przykładzie rasy białogrzbietej |
3-5 |
12 |
Sieczkowska H., Iwan R. |
Wykorzystanie rasy duroc w produkcji towarowej tuczników |
26-29 |
9 |
Siekierska A. |
Szkoła sędziowania |
12-13 |
7 |
Siminska E., Bech J., Bernacka H. |
Polska ostoją żubra – największego ssaka Europy. Cz. 1. Historia żubra i jego losy na ziemiach polskich |
31-33 |
5 |
Siminska E., Bech J. |
Polska ostoją żubra – największego ssaka Europy. Cz. 2. Powrót króla |
12-14 |
6 |
Smorąg Z., Słomski R., Jura J., Lipiński D., Skrzyszowska M. |
Transgeniczne świnie jako dawcy tkanek i narządów do transplantacji u ludzi (Pełny tekst) |
1-4 |
11 |
Sobek Z. |
Wykorzystanie technologii i systemów komputerowych w hodowli bydła |
15-16 |
3 |
Soroko M. |
Dlaczego układ ustaleniowy jest charakterystyczny tylko dla konia? |
29-31 |
4 |
Soroko M. |
Kompendium badań nad wykorzystaniem termografii w diagnostyce i użytkowaniu koni |
23-25 |
7 |
Staszak E. |
Bilans kationowo-anionowy dawki pokarmowej dla krów mlecznych |
6-8 |
6 |
Stojanowska A., Wachel M. |
Hodowla koni w spółkach ANR |
13-18 |
8 |
Strzeżek J., Opiłowski T., Puchalski A., Fraser L., Strzeżek R., Wiśniewska B., Wysocki P., Zasiadczyk Ł. |
Pierwsze knury uzyskane po inseminacji loch nasieniem kriokonserwowanym użytkowane w fermie zarodowej |
16-19 |
1 |
Szostak B. |
Charakterystyka zmian wieku pierwszego oproszenia i okresu międzymiotu u loch rasy pbz hodowanych w rejonie lubelskim |
19-20 |
1 |
Sztych D. |
Kot – dobrotliwe bóstwo czy pomiot szatana? |
24-27 |
11 |
Szulc T., Arkuszewska E., Cieślak A., Demkowicz M., Dymnicka M., Fiedorowicz S., Newlacil I., Niemiec J., Jasek S., Kosieradzka I., Kowalczyk A., Łozicki A., Łukaszewicz E., Potkański A., Sawosz-Chwalibóg E., Skomiał J., Sobotka W., Sokół J.L., Stępińska M., Szurko J., Tywończuk J., Wajda S., Szumacher-Strabel M., Zachwieja A. |
Suszone wywary zbożowe w żywieniu bydła, świń i drobiu |
11-17 |
5 |
N. Święcicka, S. Kubacki, J. Zawiślak, D. Gulda, M. Monkiewicz, M. Drewka |
Jenot i szop jako gatunki ekspansywne w Polsce (Pełny tekst) |
10-12 |
6 |
Teter W. |
Analiza kosztów produkcji mleka w gospodarstwie rodzinnym utrzymującym bydło mleczne |
18-20 |
6 |
Trzcińska M. Bryła M. |
Wpływ apoptozy na zdolność zapładniającą plemników knura |
9-11 |
12 |
Van Arendonk J.A.M. |
Cele hodowli zwierząt: zrównoważenie wydajności i wpływu na środowisko |
1-4 |
9 |
Wójcik A. |
65 lat zielononóżki w fermie Felin Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie |
25-26 |
5 |
Wójcik M. |
Kwas liponowy – ważny antyoksydant pochodzenia zwierzęcego |
21-23 |
1 |
Wójcik M., Matwijczuk A. |
Cholesterol w mleku a miażdżyca |
22-24 |
3 |
Wójcik P. |
Ekonomiczne aspekty produkcji mięsa wołowego w Polsce |
20-22 |
4 |
Wyrębski J. |
Hodowla zwierząt w OHZ Osięciny Sp. z o.o. |
21-23 |
8 |
Zachwieja A. |
Doskonalenie technologii odchowu cieląt |
5-7 |
2 |
Zawiślak J., Święcicka N., Gulda D., Monkiewicz M, Drewka M. |
Odrobaczanie jako podstawowy element programów profilaktycznych u psów i kotów |
18 |
12 |
Ziętara W. |
Stan i kierunki rozwoju gospodarstw nastawionych na produkcję mleka |
3-6 |
5 |
Zyzak A., Skiba T., Rząsa A |
Immunoglobulina kurza (IgY) – właściwości i możliwości wykorzystania jako dodatku paszowego |
21-24 |
5 |
Żorawowicz T., Szulc R. |
Nowa usługa doradcza dla hodowców |
29-31 |
9 |